İŞVERENLERİN ÇALIŞTIRDIKLARI İŞÇİLERİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK

İŞVERENLERİN ÇALIŞTIRDIKLARI İŞÇİLERİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA BİLDİRMELERİ İLE SENDİKA VE KONFEDERASYONLARCA DÜZENLENECEK ÜYE KAYIT FİŞLERİ VE DEFTERLERİNİN ŞEKLİ VE İÇERİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK (Değişik:RG-11/08/2005-25904)
 
 
 
BİRİNCİ BÖLÜM
 
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
 
Madde 1- 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 4101sayılı Kanunla değişik 62 nci maddesi uyarınca yeni işe alınan ve hizmet akitleri herhangi bir nedenle sona eren işçilerin bildirilmesi, ayrıca aynı Kanunun 22, 24, 25, 26 ve 49 uncu maddeleri gereğince sendika ve konfederasyonlara üye olan veya üyelikten ayrılanlar için düzenlenecek üye kayıt fişi ve defterlerin şekli ve kapsayacağı bilgilerle, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nun 13 üncü maddesine göre sendikanın üyelerini işverene bildirmesi ile ilgili hususlar bu Yönetmelikle düzenlenmiştir.
 
               Dayanak
 
Madde 2- Bu Yönetmelik 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 49 ve 65 inci maddeleri ile, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nun 13 üncü maddesine göre hazırlanmıştır.
 
Tanımlar
 
Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen;
 
Bakanlık               : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını,
 
Bölge Müdürlüğü : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’nü ifade eder. 
İKİNCİ BÖLÜM
 
İşveren Bildirimleri
İşveren Bildirimleri
 
Madde 4 — (Değişik:RG-12/08/2005-25904) İşverenlerce işe yeni alınan işçiler için örneği EK-1’de; herhangi bir nedenle hizmet akitleri sona eren işçiler için de örneği EK-2’ de gösterilen bildirimlerden iki nüsha düzenlenerek bir nüshasının izleyen ayın on beş (15)’ ine kadar Bakanlığa gönderilmesi zorunludur. 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sendika Bildirimleri
 
İşçi ve İşveren Sendikaları ile Konfederasyonlara Üyelik
 
 
 
İşçi Sendikalarına Üyelik
 
Madde 5- İşçi Sendikasına üye olmak isteyen işçi, sendikanın EK(3) deki örneğe uygun olarak düzenlenmiş üye kayıt fişinden beş nüsha doldurup imzaladıktan sonra onaylanmak üzere notere verir.
 
Noter huzurunda yapılan kimlik tespitinden sonra işçinin imzasını onaylar; onaylanan bu fişler işçi tarafından alındı belgesi karşılığında sendikaya verilir.
 
Üyeliği sendika yetkili organınca kabul edilen işçinin üye kayıt fişinin birer nüshasının sendikaca 15 gün içinde Bakanlığa ve işçinin çalıştığı işyerinin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne gönderilmesi zorunludur.Üye kayıt fişinin bir nüshası da işçinin kendisine verilir.
 
Sendikanın İşverene Bildirimi
 
Madde 6- İşçi Sendikası kendisinde bulunan üye fişlerinin birer nüshasını yetki için Bakanlığa başvurduğu tarihten itibaren üç işgünü içinde işverene vermek zorundadır.
 
                İşveren Sendikalarına Üyelik
 
Madde 7- İşveren Sendikasına üye olmak isteyen işveren, sendikanın EK(4) deki örneğe uygun üye kayıt fişinden üç nüsha doldurup imzaladıktan sonra, alındı belgesi karşılığında sendikaya verir. Bu fiş, işveren gerçek kişi ise kendisi tarafından, tüzel tişi ise temsile yetkili olan veya olanlarca imzalanır. Üyelik fişine tüzel kişinin imza sirküleri eklenir.
 
                Üyeliği sendika yetkili organınca kabul edilen işverenin üye kayıt fişinin birer nüshasının sendikaca 15 gün içinde Bakanlığave işyerinin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne gönderilmesi zorunludur.
 
                Konfederasyonlara Üyelik
 
Madde 8- İşçi ve işveren konfederasyonlarına üye olmak isteyen sendikalar, konfederasyonun EK(5) deki örneğe uygun üye kayıt fişinden üç nüsha doldurup yetkililerce imzalandıktan sonra alındı belgesi karşılığında konfederasyona verirler. Konfederasyona üyelik fişine sendika yetkililerinin imza sirkülerinin eklenmesi zorunludur.
 
Üyeliği konfederasyon yetkili organınca kabul edilen sendikanın üye kayıt fişinin birer nüshasının konfederasyonca 15 gün içinde Bakanlığa ve konfederasyonun kurulu olduğu ilin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne gönderilmesi zorunludur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Üyeliğin Sona Ermesi
 
Üyelikten Çekilme
 
Madde 9-  Sendika üyeliğinden çekilmek isteyen işçi örneği EK(6) da, işveren ise EK(7) de gösterilen çekilme bildiriminden beş nüsha düzenleyerek, notere vermek ve noter huzurunda kimliğinin saptanması ve imzasının onaylanması suretiyle üyelikten çekilebilir. Üyelikten çekilenin tüzel kişi olması halinde çekilmeye ait yetkili organın kararı ile imza sirkülerinin eklenmesi zorunludur.
 
                Çekilme bildirimin birer nüshası noterlikçe ilgili işverene, muhatap sendikaya, Bakanlığa ve işyerinin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne en geç üç işgünü içinde gönderilir.İşçinin çekilme bildiriminin bir nüshası da işçinin kendisine verilir.
 
               Üyeliğin Çekilme Dışındaki Nedenlerle Sona Ermesi
 
Madde 10- İşçi ve işveren sendikalarınca, çekilme dışında, herhangi bir nedenle sendika üyeliği sona eren üyeleri için örneği EK(8) de gösterilen bildirimden üç nüsha düzenlenir. Bildirimin birer nüshası Bakanlığa ve işyerinin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne 15 gün içinde gönderilir.
 
               İşçinin İşyeri Değişikliği Bildirimi
 
Madde 11- Sendika üyesi işçinin sendikanın kurulu bulunduğu iş kolunda kalmak şartıyla başka bir işe geçmesi halinde sendikaca, bu işçiler için örneği EK(9) da gösterilen işyeri değişiklik bildirimi düzenlenerek değişikliği  takip eden 15 gün içinde Bakanlığa ve işçinin çalıştığı işyerinin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne gönderilmesi zorunludur.
BEŞİNCİ BÖLÜM
 
Kayıt ve Defterler, Belgelerin Şekli ve Boyutu
 
Bildirimlerin Gönderilmesi
 
Kayıt ve Defterler
 
Madde 12- İşçi ve işveren sendikaları ile konfederasyon üye kayıt defterleri, en az üye kayıt fişlerinde bulunan bilgileri aynı sıra ile kapsayacak şekilde hazırlanır ve sayfaları birbirini izleyecek şekilde numaralanır.
 
                Üye kayıt defterlerinin, her olağan genel kurulu veya defterlerin bitimini izleyen 15 gün içinde notere onaylatılması zorunludur.
 
               Biçim ve Boyut
 
Madde 13- Örnekleri ekte gösterilen formlar 210/297 mm boyutunda basılacaktır.Formların boyutu içereceği bilgiler ve bu bilgilerin sırası değiştirilemez.
 
                Değişik ölçü ve içerikteki formlar ile eksik doldurulmuş formlar yapılacak işlemlerde değerlendirilmeyerek geri gönderilir.
 
               Bildirimlerin Gönderilmesi
 
Madde 14- Bu Yönetmelik hükümlerine göre işverenler, işçi ve işveren sendikaları ile konfederasyonlarca yapılacak bildirimler, ilgili maddelerde belirtilen yerlere alındı belgesi karşılığı verilir veya iadeli taahhütlü olarak gönderilir.
 
                Kaldırılan Hükümler
 
Madde 15- 5/1/1993 tarih ve 21456 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İşverenlerin Çalıştırdıkları İşçileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na  ve Bölge Müdürlüğü’ne Bildirmeleri ile Sendika ve Konfederasyonlarca Düzenlenecek Üye Kayıt Fişleri ve Defterlerinin Şekli ve İhtiva edeceği Bilgiler Hakkında Yönetmelik” ile 7/3/1993 tarih ve 21517 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan EK(6) ve EK(8) Formlarında Değişiklik Yapan Yönetmelik, ekleri ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.
 
               Yürürlük
 
Madde 16- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
               Yürütme
 
               Madde 17- Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
T.C.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
        …………………    BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
 
 
 
Belge No   :
Tarih   :
 
            
 
Unvan ve Adresi :  
 
 
İşbu İşletme Belgesi yukarıda unvan ve adresi belirtilen ……………….. sicil no’lu işyeri için 4857 sayılı İş Kanununun 78 inci maddesine göre çıkarılan İşletme Belgesi Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesi gereğince işverenin beyanı üzerine düzenlenmiştir. 
 
 
 
 
 
                   BÖLGE MÜDÜRÜ
 
 
whatsapp